Ето защо напълняваме!

Ето защо напълняваме!

Всеки познава хора, които могат да ядат сладолед, торта и каквото ли не, и въпреки това не успяват да наддадат тегло. В другата крайност са хора, които наддават тегло, независимо колко малко ядат. Защо? Какви са причините за затлъстяването? Какво позволява на един човек да остане слаб без усилия, а изисква неимоверни жертви от друг, за да избегне напълняване или да възстанови килограми, които е загубил/а?

На елементарно ниво, теглото ви зависи от броя на калориите, които консумирате, колко от тези калории съхранявате и колко изгаряте. Също така, обработването на калориите се влияе от комбинацията на гени и от околната среда. Взаимодействието на тези фактори влияе на вашата физиология (на това колко бързо изгаряте калории), както и на вашето поведение (видовете храни, които избирате да ядете). Взаимодействието между факторите започва от момента на вашето зачеванеи продължава през целия ви живот.

 

Калориите

 

Балансът на съхранените и изгорени калории зависи от вашияте гени, нивото на физическа активност и енергийния разход (броя на калориите, които тялото ви изгаря докато е в покой). Ако постоянно изгаряте всички калории, които консумирате в течение на един ден, ще поддържате теглото си. Ако консумирате повече енергия (калории), отколкото изразходвате, ще наддадете на тегло.

Излишните калории се съхраняват в тялото като мазнини. Вашето тяло съхранява мазнините в специализирани мастни клетки (мастна тъкан) – това води до увеличаване на големината на мастните клетки, които винаги присъстват в организма, или до създаване на повече от тях на брой. Теоретично погледнато, ако намалите приема на храна и консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте, или ако тренирате повече и изгаряте повече калории, тялото Ви трябва да изгори повече от мазнините Ви. Когато това се случи, мастните клетки ще се свият заедно с талията Ви.

 

Генетични влияния

 

Към днешна дата повече от 400 различни гени са замесени в причините за наднорменото тегло и затлъстяването, въпреки, че само някои изглеж да са основните причини. Гените допринасят за затлъстяването по много начини: като засягат апетита, ситостта (усещането за пълнота), метаболизма, разпределението на телесните мазнини и тенденцията да се използва храненето като начин за справяне със стреса.

Силата на генетичното влияние върху телесните смущения е различно при различните индивиди. Изследванията показват, че за някои хора гените са само 25% от предразположеността да бъдат с наднормено тегло, докато за други- генетичното влияние е по-голямо: от 70% до 80%.

Колко от вашето тегло зависи от вашите гени?

 

Гените вероятно имат значителен принос за затлъстяването Ви, ако сте повлиян(а) от повечето или всички от следните характеристики:

 

-През по-голямата част от живота си сте с наднормено тегло.

-Един или и двамата Ви родители, или няколко други кръвни роднини са с наднормено тегло. ---Ако и двамата Ви родители имат затлъстяване, вероятността  за развиване на затлъстяване достига 80%.

- Не можете да отслабнете, дори когато увеличавате физическата си активност и се придържате към нискокалорична диета в продължение на дълго време.

 

Гените вероятно не са от такова значение за вас, ако за вас важат повечето или всички твърдения:

 

- Не сте силно повлияни от поеманата храна.

- Вие сте с умерено наднормено тегло, но можете да отслабнете, когато следвате разумна диета и тренировъчна програма.

-Възстановявате загубата на тегло: по време на ваканционния сезон, след като промените навиците си на хранене и упражнения; или при наличие на психологически или социални проблеми.

Тези обстоятелства предполагат, че имате генетична предразположеност да бъдете тежки, но не е толкова голяма, че да не можете да я преодолеете с усилия.

  • От друга страна можете да приемете, че вашата генетична предразположеност към затлъстяване е ограничена, ако теглото Ви е нормално и не се увеличава, дори когато редовно се отдавате на висококалорични храни и рядко упражнявате.

Хората с умерена генетична предразположеност към наднормено тегло,  са с добър шанс да загубят теглото си, когато приемат по-малко калории и практикуват често по-енергични упражнения. Тези хора са по-склонни да поддържат добра форма.

 

Какво представляват „пестеливите” гени?

 

Антропологично погледнато, какво са правили нашите предци, когато ловът не е бил благополучен? Онези, които могат да съхраняват телесните мазнини, за да живеят по време на гладни времена, оцеляват, а другите, погиват. Тази еволюционна адаптация обяснява защо повечето съвременни хора - около 85% от нас - носят така наречените „икономични гени”, които ни помагат да пестим енергия и да съхраняваме мазнините. Днес, разбира се, тези „пестеливи гени” по-скоро ни вредят, отколкото са благословия. Храната не само е достъпна за нас почти денонощно, но дори не се налага да я ловим!

От друга страна, хората със силна генетична предразположеност към затлъстяване може да не са в състояние да отслабнат с обичайните диета и упражнения. Дори ако загубят тегло,  е малко вероятно да го поддържат на същото ниво. За хората с много силна генетична предразположеност, чистата воля е неефективна в противодействието на тяхната склонност към наднормено тегло. Обикновено тези хора могат да поддържат добрата форма само под ръководството на треньор и хранителни добавки.

Влиянието на околната среда играе роля, дори преди самото ни раждане. Бебетата на майки, които пушат по време на бременност, е по-вероятно да станат с наднормено тегло, отколкото тези, чиито майки не пушат. Същото важи и за бебета, родени от майки с диабет. Изследователите смятат, тези дефицити у майките могат по някакъв начин да променят метаболизма на растящото бебе.

След раждането бебетата, които биват кърмени повече от три месеца, е по-малко вероятно да са с наднормено тегло като юноши в сравнение с бебета, които са кърмени по-малко от три месеца.

По-нататък в годините, детските навици имат огромно значение. Децата, които пият сладки газирани напитки и ядат висококалорични, преработени храни, развиват зависимост към тези продукти и продължават да ги ядат като възрастни, което води до увеличаване на теглото им.

Ние от ModelYourBody съветваме да подхождате внимателно към хранителните си навици.

За по-бързи резултати в борбата с наднорменото тегло, препоръчваме по  една до две капсули от нашият Fat Burner – Selected By Models.

credit:https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight


Безплатно

прочети още