Здравословна Диета

Здравословна Диета

Сутрин

Много важно е да не се пропусне закуската в къщи. Всичко е въпрос на организация и воля да закусвате всеки ден. Чаша минерална вода, чаша кафе без захар и купа с кисело мляко (прясно мляко) с овесени ядки (фини или едри), овкусени по ваше желание с парченца плод – грейпфрут, банан, киви, праскова, чаена лъжичка мед. Това е всичко.

 

Междинна закуска

Някъде около два часа преди да обядвате е добре да направите една междинна закуска. Ето една “глезотийка”, която ще ви хареса –  сурови ядки (кашу, бадеми, орехи, лешници) с плод. Избягвайте фъстъците. Някои диетолози дори не приемат фъстъка за “ядка”. По-универсални ядки са лешниците или бадемите.

Значението на междинната закуска е да ви осигури полезни мазнини. Не се страхувайте от мазнините. Това са полезните мазнини, в подходящото количество и приети в подходящото време.

 

Обяд

Ако ползвате ресторантче (барче, закусвалня и т.н.) или фирмения стол, ориентирайте се без колебание към пилешка пържола (по-добрият вариант е пилешка пържола от гърдите) и салата. Изборът на салати през цялата година е сравнително голям – зелена салата, домати, краставици, зеле, моркови, броколи, червено цвекло.

Салатите са богати на фибри – най евтиният източник сред тях е зелето, което е много хубав вариант за салата. Фибрите чистят стомаха и ви карат да се чувствате сити. Не случайно в диети се препоръчват зеленчуци – не само заради витамините и минералите в тях, а именно заради чувството на ситост, което няма да ви кара да ядете калорични неща – вафли, сникърси и други непотребни сладки.

Пилешкото месо можете да замените с друго месо, например бяла риба, хек, риба тон, крехко телешко, контрафиле или пуешко.

Откажете се от десертите, макар че са привлекателни. Те съдържат прости захари и носят празни калории, които ще се полепят по вас като мазнини и предизвикват сънливост. Бих ви препоръчал да се откажете и от супата. Яжте хляб единствено, ако е пълнозърнест и препечен.

Ползата от такъв пълноценен обяд е огромна. Преди всичко той осигурява ресурс от хранителни вещества. Ще имате и желание да се захванете отново с работата си.

 

Вечеря

Това е времето, в което вашият хранителен режим трябва да приключи, отново по правилния начин. Препоръчително е вечерята да бъде наистина лека. Ако сте се придържали към по-горните правила за хранене, би следвало вечер да изпитвате глад, но повярвайте, той не е “зверски”. Защото организмът вече е приел почти всичко, което му е нужно, за да бъдете работоспособни и пълни с енергия. Именно гладуването през деня е причината за “зверски” апетит вечер.

Ставайте винаги леко гладни от масата. Сигналите за ситост достигат до главния мозък чрез хипоталамуса, на който са му необходими около 15 минути за реакция. Така че, вечерята трябва да е лека, обещавате, нали?

Вашата лека вечеря може да се състои от: парче риба, пилешко месо или по-крехко телешко месо. Непременно комбинирайте със салата от кълнове или зеленчуци.

Ползата от такава вечеря е голяма – осигурявате си белтъчния прием и спокойния сън.

Ако все пак огладнеете по-късно през нощта, защото примерно сте си взели някаква работа за свършване от офиса, внимавайте към какво посягате. В късните часове можете да хапнете малко парче месо с малко салата, малко фъстъчено масло. Особено важно е количеството да е малко.

Хранителният режим стои в основата на здравето, работоспособността и външния вид. Ако изберете подходящ хранителен режим, вие ще се чувствате жизнени, енергични, сити (а не “зверски” гладни), уверени, с добро самочувствие и настроение, излъчването ви ще бъде приятно за вас и за околните.

 

credit:

https://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi